El meu PC es torna lent

Aquesta es una sensació que crec que tots hem experimentat mes d’un cop. Ens acabem de comprar un PC nou amb l’ultima versió del Windows (ó no) i els primers dies quedem encara estorats del de presa que arrenca i s’atura, però axó dura molt poc, ben aviat ens adonem que ja no es tan ràpid i que molts cops te algun que altre problema, tot i que segur que hem fet el millor per tindre un antivirus gratuït ó de pagament i que som curosos en passar totes les actualitzacions del sistema operatiu i les aplicacions.

Ni han diverses explicacions d’aquest fenomen i que podem atribuir a un seguit de raons, a continuació intentaré fer un resum de algunes d’elles i donar una mica de llum en com alleugerir-les:

  1. L’hàbit de la velocitat. La sensació de velocitat be sigui en el funcionament d’un PC, una maquina o un vehicle es quelcom al que ens acostumen molt de presa i sovint oblidem quina sensació teníem nomes uns dies abans.
  2. La curiositat. Després d’haver instal·lat el nostre flamant nou PC, comencem a veure propaganda o els amics i coneguts ens parlen d’aplicacions meravelloses que ho solucionen tot i no podem resistir-nos a instal·lar-les.
  3. Les pròpies mancances del sistema operatiu. Aquest es un punt en que poca cosa hi podem fer, mes enllà de fer neteja de tant en tant dels arxius temporals i aplicacions que en realitat no utilitzem.

En el que respecta al punt 1 no hi podem fer res, es la condició humana i el únic que està al nostre abast es ser-ne conscients de aquest fenomen.

En quant al punt 3 tampoc i tenim massa coses a fer fora de periòdicament mirar de fer una neteja del arxius temporals del sistema operatiu, dels navegadors i les aplicacions instal·lades que no utilitzem o de desfragmentar el disc dur.

En canvi per el que fa al punt 2 si que tenim diverses alternatives per evitar algunes de les raons que ens poden alentir el nostre PC. Aquestes raons les podríem classificar en algunes d’aquestes categories:

  1. La majoria d’aplicacions que instal·lem a un PC, escriuen un seguit de dades a un arxiu del sistema operatiu conegut com a registre, així dons aquest arxiu va creixent amb els temps i la quantitat d’aplicacions instal·lades i com que cada vegada que engeguem una aplicació el sistema llegeix aquest arxiu i cada cop es mes feixuc, el temps de resposta augmenta. Moltes vegades el fet de des-instal·là una aplicació no es garanteix que s’esborrin del registre les dades que s’havien emmagatzemat.
  2. Ni ha bastantes aplicacions que en instal·lar-se deixen uns programes que s’executen només engegar el PC provocant un augment de la memòria Ram utilitzada i una petita disminució de la reserva de potencia del nostre PC, aquestes aplicacions no acostumen a ser perilloses i sovint tenen la funció d’avisar-nos que una aplicació determinada te una actualització que podríem voler instal·lar.
  3. Molts cops ens trobem que en instal·lar aplicacions gratuïtes (Freeware) que creiem que necessitem, enmig del procés d’instal·lació ens trobem mes o menys camuflats paranys per instal·lar barres d’eines al navegador (que no necessitem) ó aplicacions no desitjades que sense fer realment mal (Malware) el que fan es contribuir a que el nostre PC es vagi alentint i vagi sent difícil esbrinar les aplicacions que de debò necessitem de les que no. Molts d’aquest cops en el procés d’instal·lació d’aquestes aplicacions se’ns amaga el que farà en realitat si triem l’opció d’instal·lar-se amb les opcions predeterminades, si en canvi triem l’opció ‘avançada’, podem desmarcar opcions que per defecte estan activades i que no necessitem o no volem.

Per pal·liar o millorar aquest panorama tenim diverses opcions llevat de la de no instal·lar res que no seria massa positiva. Depenent de la nostra destresa amb el PC i del recursos que disposem podem optar per alguna o les dos solucions que proposo:

  1. Instal·lar una màquina virtual per provar les aplicacions abans d’instal·lar-les en el nostre PC. Instal·lar una màquina virtual com el VirtualBox ( https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads ) aquesta opció ens pot permetre provar qualsevol aplicació que no depengui de la connexió a un dispositiu físic dins d’un entorn aïllat del nostre estimat PC i només instal·lar-la quan estem segurs que es el que volem. Axó requereix d’uns certs coneixements per configurar les màquines virtuals i disposar de mitjans per instal·lar el sistema operatiu en les mateixes però no cal tindre cap carrera per aconseguir-ho, nomes ganes d’aprendre i temps per fer proves i llegir (malauradament moltes vegades en anglès).
  2. Un altre opció molt més assequible per a tothom es fer servir aplicacions ‘portables’. Es a dir aplicacions que no necessiten normalment un procés específic d’instal·lació, que no escriuen rés en el registre del nostre PC i que no cal que les posem en una carpeta del sistema operatiu. Axó ens obre un mon de possibilitats, pensem només que un simple ‘pen-drive’ de 8 GB (que ens pot costar menys de 10 €) el podem fer servir per posar-hi un munt d’aplicacions que nomes quan les engeguem donaran carga de treball al nostre PC, però no nomes axó, quants de vosaltres de vegades necessiteu ajudar a algun conegut o amic que te problemes en el seu PC i no hi trobeu instal·lades aquelles aplicacions que vosaltres coneixeu, o fins i tot quants cops no esteu a casa vostre i voldríeu fer quelcom que necessita una aplicació que no esta instal·lada al PC que us han deixat.

Per tot axó, la meva recomanació es que us proveïu d’un ‘pen-drive’ o un disc USB portable, creeu al menys una carpeta amb un nom fàcilment identificable (per exemple ‘Portables’) i llavors creeu un carpeta a dins per cada aplicació portable que instal·leu.

Normalment les aplicacions portables estan en format ‘zip’ i en descomprimir-se creen una carpeta, l’únic que hem de fer es copiar ó moure aquesta carpeta dins de la nostre ‘Portables’.

Tot seguit us deixo una relació de alguns llocs web que presenten un seguit d’aplicacions lliures (Freeware) i que son ‘portables’ es a dir no tenen un procés especial d’instal·lació i no deixen rastre al disc dur del nostre PC si les executem des de un dispositiu USB.

http://www.portablefreeware.com

http://www.pendriveapps.com

http://download.cnet.com/windows/portable-applications/3150-18514_4-0-2.html

http://www.makeuseof.com/pages/best-portable-apps

http://www.pcadvisor.co.uk/downloads/windows/14/portable-applications

També podem trobar llocs que ens permeten instal·lar en el USB un seguit d’aplicacions portables de cop i a demés tindre la possibilitat que controlin automàticament les actualitzacions de les mateixes. Alguns exemples serien:

http://www.liberkey.com/ en angles i francès

http://www.lupopensuite.com/es/index.htm aquest el podem trobar en castellà.

Be, es tracte de un resum per donar-vos alternatives i no tindre que instal·lar necessàriament en el vostre PC aplicacions que no esteu segurs que fan el que voleu o necessiteu. Ni ha moltes i molt diverses i es tracta de amb calma anar trobant aquelles que realment necessitem i tindre-les a ma en un USB per poder-les fer servir en qualsevol PC que tingui un sistema operatiu compatible sense caldre que hi instal·lem res.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.