Un dels problemes mes freqüents que tenim els usuaris d’informàtica a l’hora de provar noves aplicacions es el risc que malmetem la nostra estimada màquina amb una configuració que hem anat ajustant amb molta cura al llarg del temps. Moltes vegades només disposem d’una sola màquina i no podem / volem arriscar-nos a malmetre-la per fer unes proves que potser no donaran bon resultat.
La Solució:
Fer servir màquines virtuals com el VirtualBox de Oracle.
Es una aplicació que podem trobar a ( https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads ) i que es pot instal·la tant en sistemes Windows, com Linux o Mac.
Aquest sistema es pot utilitzar tant si tenim una màquina física amb Windows (XP, Vista, Windows 7) ó amb Linux o amb Mac (OSX) o amb Solaris. Podem descarregar el programa (es lliure si l’ús es personal), un cop instal·lat podem crear maquines virtuals amb diversos sistemes operatius fent servir el assistent de creació que té.
L’únic que necessitem es que la nostra màquina física tingui una CPU una mica potent (quad core per anar bé però un dual core també fa el fet) i al menys 4 gigas de Memòria Ram (6 o 8 molt millor), també una bona capacitat lliure en el disc dur (uns 20 o 30 gigas per cada màquina que volem mantindre simultàniament) per guardar les maquines virtuals.
Consideracions a tindre en compte:
- Al crear els discs hem de triar l’opció de disc reservat dinàmicament en lloc de triar una mida fixe, d’aquesta manera encara que configurem un disc amb 100 Gigas només ens ocuparà en el disc de la nostre màquina la mida real emplenada i no el 100 Gigas de cop.
- Si tenim una màquina amb 4 Gigas de ram hem de triar 1 ó 2 gigas per la màquina virtual, si a la màquina física en tenim 8 podem triar des-de 1 fins a 4 gigas sense problema a menys que vulguem tindre en execució mes de una màquina virtual de forma simultània.
- A menys que tinguem a la maquina física un I7 quad core, hem de triar 2 cpus per la màquina virtual.
- Podem configurar una carpeta de la màquina fixa per que sigui visible des-de la màquina virtual un cop haguem instal·lat a la màquina virtual el que en diuen “Guest Additions”.
- A la màquina virtual quan l’engeguem per primer cop li haurem d’instal·lar el sistema operatiu que vulguem utilitzar (hem de tindre un CD / DVD amb el sistema operatiu o un fitxer ISO per muntar-lo al CD / DVD virtual per pogué instal·lar el sistema operatiu.
- Un cop tinguem la màquina funcionant amb les actualitzacions passades podem fer-nos una copia (Clon) o exportar la màquina a un fitxer extern ( extensió .ova ) per poder-lo utilitzar en un altre màquina que tingui el VirtualBox instal·lat.
- Hem de tindre en compte que aquelles aplicacions fe facis un ús específic del hardware físic (jocs, connexions de càmeres de vídeo, etc) pot ser que no funcionin correctament a la maquina virtual.
- D’aquesta forma podem provar i fer funcionar (sempre que tinguem els discs d’instal·lació del sistemes operatius i els programes) configuracions ben variades:
- Un Windows 7 amb office 2010 dins d’una maquina física amb Linux ó amb Windows.
- Una màquina Linux dins d’una màquina física amb Windows 7.
- Un servidor Web WAMP, MAMP, o XAMPP en una màquina virtual Windows 7 en una màquina física amb Windows 7 o Linux o MAC (OSX).
- Una màquina Windows o Linux dins d’una màquina física MAC (OSX)
- etc …
En qualsevol cas la màquina virtual funciona com una finestra dins de la màquina física.
Més informació a https://www.virtualbox.org/wiki/Documentation.