Com fer servir el Català en el correu electrònic

Afortunadament, cada cop més, tant els programes com els sistemes operatius tenen en compte el Català com a idioma, molts de nosaltres que com jo no vam tenir l’oportunitat d’aprendre el Català a l’escola, quan ens hem de comunicar per correu electrònic tenim recança de fer-ho en Català per por a fer faltes d’ortografia.

Doncs bé, en la mesura que utilitzem sistemes de correu a través de web (gmail, yahoo, hotmail, outlook, …) tenim la possibilitat d’emprar un corrector ortogràfic que si bé no és infal·lible ens pot ajudar a perdre la vergonya d’escriure en Català.

Segur que us pregunteu, això es configura dins d’aquests sistemes de correu (gmail, yahoo, hotmail, outlook, …), doncs la resposta és NO, aquesta possibilitat no rau en els programes de correu sinó en el navegador d’internet que feu servir, be sigui l’Internet Explorer, el Mozilla Firefox, o el Google Chrome). Inclús podeu fer-lo servir quan escriviu un text al Facebook. Jo mateix mentre escric això tinc l’ajuda del corrector incorporat al navegador que faig servir (Firefox), potser em falli quelcom des-de el punt de vista ortogràfic però en qualsevol cas encara que algunes falles es poden atribuir al corrector, el problema és que jo no vaig tindre formació i necessito temps i pràctica per millorar i aquesta classe d’eines ajuden a perdre la por per fer el camí endavant.

Així doncs com ho puc fer?, doncs bé el primer que hem de fer és veure si el navegador que fem servir habitualment té incorporat el corrector de Català (evidentment podem tindre més d’un idioma per triar la correcció ortogràfica, castellà, anglès, francès, alemany, … només ho hem de configurar al navegador que fem servir)

Firefox:

Només cal que anem a la pàgina de google (www.google.es) i cliquem amb el botó de la dreta en el quadre de cerca,

Triem l’opció ‘añadir diccionario’ i ens portarà a una pàgina de complements del Firefox on podem triar diversos idiomes per la correcció ortogràfica i entre ells el Català.

A la següent imatge veiem la pàgina que ens presenta, anirem cap avall fins trobar l’idioma desitjat (en el nostre cas el Català) i triarem l’opció senyalada amb vermell de la següent imatge.

Aquesta, i això ens porta a

Triem el botó remarcat en vermell i ja tindrem el corrector instal·lat.

És possible que ens apareïxi un quadre com aquest, cap problema hem de triar que instal·li ara sense cap recança.

Aquest missatge ens confirmarà que el diccionari ja s’ha instal·lat.

Ara, clicant amb el botó dret al quadre de Google, ja podem veure que podem activar o desactivar la correcció ortogràfica (remarcat en vermell) així com triar l’idioma de correcció, si en tenim més d’un o instal·lar diccionaris addicionals (remarcat en blau).

Un cop fet això tindrem el corrector disponible en tots el diàlegs on podem escriure text, Facebook, clients de correu Gmail, Yahoo, Hotmail, …

Internet Explorer:

Hem de triar a la configuració l’opció de complements.

Si en els diccionaris instal·lats no ens apareix el català, seleccionem ‘obtener más diccionarios…’ (en vermell).

Seleccionem el Català i triem descarregar i instal·lar. Si us surt un missatge demanant permís per instal·lar-lo digueu que sí.

Aleshores seleccionem el botó d’idiomes instal·lats i triem el català (blau), llavors comprovem que la marca correcció ortogràfica estigui posada i pitgem el botó ‘Predeterminar’ (vermell).

Ara si anem a redactar un correu tenim les opcions del corrector ortogràfic activades.

Google Chrome:

Per al Google Chrome hem d’anar a la configuració…

…i buscar on diu mostrar ‘opciones avanzadas’ i clicar-hi.

pitgem el botó ‘Configuración de idioma y de introducción de texto…’.

Ens sortirà aquest quadre i triem el botó ‘Añadir’ (Vermell) i seleccionem el Català a la llista (blau).

Ens hem d’assegurar que la casella ‘Habilitar la revisión ortográfica’ estigui marcada i triem l’idioma Català i pitgem el botó ‘Utilizar este idioma para el corrector ortográfico’.

Finalment ja tenim les opcions del corrector disponible en el navegador Google Chrome.

Bé, possiblement ho trobareu farregos però no és massa complicat, en qualsevol cas només cal que ho feu amb el navegador que utilitzeu habitualment.

2 pensaments a “Com fer servir el Català en el correu electrònic

  1. Robert Dols Dols Autor de l'entrada

   Hola Juli,
   Moltes gracies per el teu comentari, jo tinc el Windows 8.1 amb la actualització del 8 d’Abril (Update 1) i a mi amb respon tal com dic en el bloc (Firefox i Chrome), malauradament no ho puc provar amb el Windows 8 ‘a secas’
   Quin navegador fas servir?, amb el Firefox tot va mes o menys igual i amb el Chrome també, amb el IE 10 i 11 es diferent perquè porta’n un corrector incorporat.

   Respon

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.